Luova suunnitteluprosessi on tietenkin aina tapahtunut kolmiulotteisena suunnittelijan aivoissa. Asiat pitää kuitenkin havainnollistaa päätöksentekijöille ja toteuttajille, asiakkaille, viranomaisille sekä rakentajille.

70- ja 80-luvulla tehtiin asiakkaille ideat esittäviä luonnoksia ja pienoismalleja. Liitteenä 70-luvulla rakennetun omakotitalon lyijykynä luonnoksia ja muovailuvahamalli. Lyijykynäluonnoksina on esitetty näköalatutkimus merelle eri tiloista, sekä pohjapiirros - ja julkisivuluonnos. Kun asiakas hyväksyi luonnosten lähtökohdat, alkoivat suunnittelija ja/tai apulaissuunnittelijat laatia viivoittimilla lopullisia lupa- ja työpiirustusten malleja. Niitä voitiin kehitellä pyyhkimällä ja piirtämällä kohtia uudelleen. Lopulta piirtäjät piirsivät valmiit lyijykynäpiirustukset  puhtaaksi tussikynillä kuultopaperille, lyijykynäpiirroksen ollessa pohjalla.

Nykyään suunnitelmia ei piirretä ollenkaan. Suunnittelijan aivoissa kehittyvä suunnitelma rakennetaan kolmiulotteisena mahdollisimman täydellisesti "tietokoneen sisälle". Suunnitteluohjelman avulla tuosta mallista luodaan polut halutuille piirustuksille ja realistisille "valokuville" halutuista kohdista. Liitteenä kuvia eräästä 2014 lopulla valmistuvasta omakotitalosta. Talo on maalaismaisemassa peltoaukeamalla olevassa korkeassa saarekkeessa. Havaintokuvien lisäksi annetaan asiakkaalle malli, jolla tavallisella tietokoneella, voi suunnitelmaan tutustua kulkemalla ja katselemalla mallissa.


prev next